Home » Articole
 

Ultimele noutati in domeniu

 

Astmul Bronsic

Astmul bronsic
Asmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii.

(2012-07-25 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Abcesul pulmonar

Abcesul pulmonar reprezinta o forma specifica de inflamare a parenchimului pulmonar, caracterizata prin prezenta de spatii cavitare pline cu puroi. In cazul unor acumulari purulente numeroase (mai mici de 2 cm) se vorbeste de "pneumonie necrozanta.

(2012-07-26 - Dr Stoia Claudia)
 
 

BPOC

Ce reprezinta BPOC?
• BPOC reprezinta abrevierea de la "Bronhopneumopatia cronica obstructiva"
• "Cronic" inseamna ca dureaza toata viata;
• "Obstructiv" inseamna ca circulatia normala a aerului este partial blocata din cauza ingustarii cailor aeriene;

(2012-07-27 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Fibroza pulmonara

Fibroza pulmonara reprezinta o modificare ireversibila a structurii parenchimului pulmonar, care se sclerozeaza datorita producerii in exces de tesut conjunctiv.
Fibroza pulmonara apare in faza terminala a diferitelor patologii ale plamanilor si se manifesta in principal prin dispnee progresiva. Prognosticul bolii este variabil, cu o speranta de viata de cativa ani sau una nelimitata.

(2012-07-28 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Infectiile respiratorii

Infectiile respiratorii sunt considerate a fi cele mai frecvente boli. Cele cu evolutie cronica nu se vindeca si trebuie abordate medicamentos toata viata.
Bolile respiratorii de etiologie infectioasa sunt: raceala simpla, bronsita acuta, otita, sinuzita si faringita, fiecare din ele putand sa se manifeste acut sau cronic.

(2012-07-30 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Cancerul bronhopulmonar

Cancerul bronhopulmonar (carcinomul bronsic) reprezinta o tumora maligna localizata la nivel pulmonar, cu originea in celulele bronsice. In mod clasic se deosebesc doua tipuri mari de carcinom bronsic: carcinomul microcelular si carcinomul macrocelular. Cele doua forme se diferentiaza in functie de modul in care cresc, de tratament si de prognostic.

(2012-07-31 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Pleurezia

Pleurezia reprezinta acumularea unei cantitati excesive de lichid in spatiul dintre plamani si peretele toracic (in mod normal lichidul pleural este in cantitate foarte redusa), datorita unui proces inflamator al foitelor pleurale.

(2012-07-31 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Pneumonia atipica primara, cu Mycoplasma

Mycoplasmele sunt cele mai mici microorganisme saprofite (organisme care traiesc, hranindu-se cu materii organice alfate in descompunere, producand putrefactia sau fermentatia acestora), care se pot gasi la nivelul unor plante si animale, dar si la nivelul organismului uman. In marea lor majoritate, mycoplasmele sunt rezistente la actiunea antibioticelor beta-lactamice (peniciline), datorita lipsei peretelui celular.

(2012-08-01 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Pneumonia

Pneumonia reprezinta inflamarea parenchimului pulmonar prin actiunea unor agenti patogeni.
Forma cea mai frecventa de pneumonie este inflamatia de cauza bacteriana, provocata de pneumococi, care se recunoaste foarte bine la un examen radiografic. Riscul de pneumonie este ridicat daca tesutul pulmonar este deja deteriorat prin afectiuni preexistente.

(2012-07-24 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Revarsatul pleural

Revarsatul pleural reprezinta o acumulare de lichid intre plamani si peretele toracic, cauzata de diferite afectiuni primare.

(2012-07-23 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Refluxul gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se caracterizeaza prin refluarea continutului gastric in esofag. Consecinta acesteia este esofagita de reflux, produsa prin lezarea mucoasei esofagiene.

(2012-07-22 - Dr Stoia Claudia)
 
 

Rinita alergica

Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie localizata, acuta sau cronica a mucoasei nazale. Se manifesta printr-o serie de simptome (stranut, obstructie si secretii nazale), datorate unei reactii imunologice excesive in prezenta unei substante straine, numite alergen. Cantitatea de alergen prezenta in aer si gradul de sensibilizare a persoanei influenteaza in mod decisiv aparitia si gravitatea simptomelor.

(2012-07-24 - Dr Stoia Claudia)